Hoe kun je rugklachten voorkomen?

Hoe kun je rugklachten voorkomen?

Veel mensen hebben last van rugklachten. Rugklachten zijn vervelend en kunnen je belemmeren in het dagelijkse leven. De locatie van de rugpijn kan per persoon verschillen. Sommige mensen hebben last van lage rugpijn terwijl andere mensen een hevige pijn voelen in de boven rug die uitstraalt naar de nek. Hoe kun je rugklachten voorkomen? Wij geven je handige tips.

Maak gebruik van ergonomische producten

Er zijn diverse ergonomische producten die je kunnen helpen om rugklachten en andere klachten zoals kniepijn in het dagelijks leven te voorkomen. Hierbij kun je denken aan producten die je houding tijdens het zitten verbeteren op het werk. Maak bijvoorbeeld gebruik van een voetensteun om rugklachten te verminderen. Voetensteunen ondersteunen je benen namelijk. Hierdoor worden de lage rugspieren ook indirect ondersteunt waardoor je gemakkelijker rechtop kunt blijven zitten.
 

Zorg voor voldoende beweging

Beweging is belangrijk om rugpijn te voorkomen. Het is namelijk niet goed voor je rug om te lang in dezelfde houding te blijven. Probeer daarom regelmatig te bewegen. Kies voor een sport waarbij jij je rug niet hoeft te belasten. Kies bijvoorbeeld voor het maken van een wandeling of fietstochtje. Hierdoor voorkom je stijve spieren.
 

Let op je houding

Een goede houding is cruciaal om rugklachten te voorkomen. Zorg ervoor dat je een mooie rechte houding hebt bij alles wat je doet. Of je nu zit, loopt of staat, let altijd op je houding.
 

Train je rugspieren

Het is aan te raden om onder leiding van een fysiotherapeut of een andere deskundige te werken aan sterke rugspieren. Een specialist weet als geen ander welke oefeningen jij moet doen om de spieren van je rug sterker te maken. Vaak zal de specialist je ook helpen met oefeningen om je spieren te ontspannen. Je rugpijn zal direct worden verlicht als je spieren zich rustig kunnen ontspannen.