Tips voor een passende kantoorinrichting

Tips voor een passende kantoorinrichting

Kantoorinrichting is cruciaal voor een productieve en prettige werkomgeving. Een werkomgeving bestaande uit metalen bureaus en stalen stoelen zal werknemers immers niet bepaald stimuleren om het uiterste uit hun kunnen te halen. Hoe moet het wel?

Voldoende zonlicht en ruimte

Zonlicht is goed voor het humeur en ook voor de productiviteit. Het is dus zowel in het belang van de werknemers als van de werkgever dat elke werkplek door zonnestralen wordt bereikt. Een dergelijke open werkplek kan gecreëerd worden door tussenmuren neer te halen of door voor glazen in plaats van stenen muren te kiezen. Behalve zonlicht, hebben werknemers ook behoefte aan voldoende ruimte. Hierbij gaat het niet alleen om een voldoende groot bureau, maar ook om de ruimte rondom het bureau. Met voldoende ruimtes tussen werkplekken wordt namelijk voorkomen dat werknemers continu worden afgeleid door collega's die vlak langs hun bureau lopen.
 

Creëer échte pauzeruimtes

Een pauzeruimte moet meer zijn dan slechts een plek waar even geluncht kan worden. Idealiter, is het een echte ontmoetingsplek voor collega's om even bij te praten. Deze uitwisseling van ideeën kan bijdragen aan de creativiteit van werknemers. Daarnaast draagt een gezellige pauzeruimte bij aan de goede werksfeer.
 

Richt opslagplaatsen in


Een kantoor inrichten betekent ook vooruitdenken. Een kantoor dat er onbemand fraai uitziet, ziet er plots heel anders uit nadat een team werknemers er enkele dagen hard heeft gewerkt. Een rommelig kantoor is niet alleen onprettig voor het oog, maar schaadt ook de productiviteit. Om deze reden is het belangrijk om ook goed na te denken over opslagruimtes, zowel het aantal en de grootte van de benodigde opslagplaatsen als hun meest gunstige plek in het kantoor.
 

Investeer in meubels

Bij de kantoorinrichting is het verleidelijk om te besparen op meubels, maar op de lange termijn wordt hiermee juist géén geld bespaard. Bijvoorbeeld kantoorstoelen hebben veelal een langere levensduur wanneer er iets meer voor wordt uitgegeven. Bovendien kan een slechte kantoorstoel leiden tot rugpijn en andere klachten bij werknemers wat schadelijk is voor de productiviteit zodat deze 'goedkope' stoelen indirect nog veel meer geld kosten.
 

Denk aan de kleuren


Kleuren hebben invloed op de gemoedstoestand van mensen, zodat hier rekening mee gehouden dient te worden bij de kantoorinrichting. Zo dient de werkplek van bijvoorbeeld een accountantskantoor professionaliteit en ingetogenheid uit te stralen. In een dergelijk kantoor is wit dan ook de dominante kleur met mogelijk hier en daar wat pasteltinten. Voor werkruimtes bij creatieve beroepen daarentegen passen vrolijkere kleuren of zelfs creatieve muurtekeningen.
 

Geen dertien-in-een-dozijn-kantoor

Wanneer je bedrijfskantoor zo is ingericht dat het ook het kantoor van om het even welk ander bedrijf had kunnen zijn, dan is er ergens iets misgegaan. Alsnog een persoonlijk tintje aan een kantoor geven vereist veelal geen grote investering. Zo kan bijvoorbeeld een logo worden aangebracht op een gezichtsbepalende kantoormuur. Zorg er ook voor dat het kantoor past bij het bedrijfsimago. Een modern, hip bedrijf heeft bijvoorbeeld geen baat bij een met antieke meubelen ingericht kantoor.